Skip to main content

Fabrikens Historia

Fabrikens Historia

 • 1981
     

  1981 - Snowboard pionjärer

  Året var 1981 när grundarna Stefan Cederberg och Patrik Söderlund började tillverka en föregångare av snowboards i föräldrarnas garage på Frösön. Patrik och Stefan såg ett reportage om amerikanska surfare som surfade på snö!? De drog genast ut i garaget och började experimentera med deras egna kreationer med olika unika metoder att tillverka brädorna och testade dem i den lokala backen ett stenkast bort. Garaget förvandlades snabbt till en verkstad där kreativitet, fantasi och idéer flödade ut genom garageporten. Epoxi smetades flitigt på plywood, stålkanter var inte ens att fundera på vid den här tiden då det enda sättet man kunde tänkas åka på brädorna var i djup och fluffig lössnö.

 • 1993
     

  1993 - Hobby blir verksamhet

  När snowboards blev det nya heta under tidigt nittiotal bestämde sig Stefan och Patrik för att investera mer i deras hobby och lägga alla kort på bordet. Efter åtskilliga studiebesök hos de stora tillverkarna i de europeiska alperna noterade de båda att de själva producerade en mycket liknande produkt. Deras egen konstruktion från garaget på Frösön hade kommit långt. 1993 grundades Extrem Snowboards of Scandinavia och ett litet garage byttes ut mot en 800 kvadratmeter fabrikslokal. Samtidigt investerades det i nya moderna maskiner för ökad produktion. Snabbt började Extrem växa till ett av de största snowboardmärkena i Sverige. Alla brädor testades, utvecklades och tillverkades för hand i Åre.

 • 1998
     

  1998 - De första skidorna

  1998 började vi även producera skidor, vilket blev de första skidorna tillverkade i Sverige på 25 år. Erfarenheten från snowboardvärlden hade stort inflytande på de nya skidorna. Jämfört med andra skidtillverkare under denna tid var Extrems skidor superfeta och det grafiska språket inspirerades även av Snowboards. När Friåkning sedan blev stort under följande år låg Extrem helt rätt i tiden.

 • 2011
     

  2011 - Åre skidfabrik

  Från och med att Stefan och Patrik satte fart i garaget på Frösön har passionen för snowboard och skidåkning influerat produktionen rejält. Alla brädor och skidor som producerats i fabriken har utvecklats av dedikerade skid- och bräd-åkare. Närheten till Åreskutan och liftsystemet har även gjort det möjligt att testa och utvärdera mängder av konstruktioner, vilket i sin tur lett till att vi kan ligga i framkant i nya trender och teknologi. Efter några år under norskt ägarskap köpte grundarna Stefan och Patrik, tillsammans med Carl Geijer, Anders Selvehed samt Johan Hjelte tillbaka fabriken och varumärket Extrem. Idag drivs företaget under namnet Åre Skidfabrik med det egna framgångsrika skidmärket Extrem under sina vingar.  

 • 2022
     

  2022 - Åre skidfabrik idag

    Med 100 % fokus på Fabriken har framgångarna kommit som ett brev på posten. Flertalet skidmodeller vi producerar har tagit emot flertalet ärofyllda nationella och internationella priser. 2012 tog Extrem emot Åka skidors Guld medalj i deras skidtest med den ikoniska modellen Project 100 med motiveringen; ”Den bästa all-mountain skidan som Åka Skidor någonsin har testat och det säger en hel del” Sedan dess har vi mottagit flertalet testpriser varje år. Några år senare blev vi först i världen att skapa en community-utvecklad skida, Opinion, tillsammans med tusentals skidåkare. Att involvera våra kunder i utvecklingen av våra skidor visade sig vara en succé, vilket har blivit en av Extrems största styrkor. 2016 skapade vi tillsammans med nätverket InspireUs världens första community-utvecklade skida för kvinnor, Mothertree. Under vintern 2018/2019 utvecklade vi en all-mountain skida för ungdomar, då vi anser att våra unga förtjänar att åka på lika bra skidor som deras föräldrar. Roots 90. Samtliga tre modeller har vunnit det prestigefyllda ISPO Guldpriset för dess unika utvecklingsprocess. Med en av världens mest moderna skidfabriker och en kompetent samling skidbyggare i spetsen, en brinnande passion för kommunikation med våra kunder är vi redo för framtiden.